Pitanja i odgovori

fold faq

Kako BioGaia deluje?

 • Studije su pokazale da Lactobacillus reuteri Protectis pomaže u zaštiti digestivnog trakta od „loših“ bakterija. L. reuteri Protectis može da opstane u želudačnoj kiselini i žuči. Ona se vezuje za crevnu sluzokožu i epitelne ćelije i stvara kolonije u crevima. Lactobacillus reuteri Protectis je jedina vrsta iz familije Lactobacillus koja proizvodi i luči reuterin, antimikrobnu supstancu koja sprečava rast štetnih mikroorganizama u digestivnom traktu, a pri tome ne ugrožava ostale bakterije u ljudskom organizmu.

fold faq

Koje su naučno dokazane prednosti BioGaia probiotika?

 • Brojne studije sprovedene tokom niza godina pokazuju da BioGaia probiotici povoljno utiču na čovekovo zdravlje.

  BioGaia probiotici umanjuju rizik od dijareje kod dece. U značajnoj meri mogu da umanje učestalost retke, vodene stolice kod dece inficirane rotavirusom.

  Dokazano je da BioGaia probiotici umanjuju rizik od prehlada i jačaju imunitet. Dve skorašnje studije su pokazale da ova bakterija umanjuje rizik od infekcija praćenih simptomima groznice, infekcija creva i prehlada. Uz BioGaia probiotike i odrasli i deca su u većoj meri mogli da učestvuju u svojim svakodnevnim aktivnostima (manji broj neradnih dana).

fold faq

Da li postoji rizik od predozoranja BioGaia probioticima?

 • Ne. U nekim studijama o bezbednosti pacijenti su dobijali dnevnu dozu BioGaia probiotika koja odgovara količini od 200 litara jogurta ili mleka. Nisu zabeležena nikakva neželjena dejsta, osim što je kod nekolicine ispitanika zabeleženo nadimanje prolaznog karaktera.

fold faq

Da li se preporučuje upotreba BioGaia probiotika za vreme trudnoće?

 • Da. Lactobacillus reuteri Protectis na prirodan način balansira crevnu mikrofloru i time podstiče zdravo okruženje u digestivnom traktu, što ga čini podobnim i bezbednim za žene u drugom stanju. Ovo je dokazano i švedskom studijom koja je obuhvatila decu sa rizikom od nastanka alergije. Za vreme studije majke su uzimalne dnevnu dozu L. Reuteri Protectis tokom poslednje dve do četiri nedelje trudnoće. Žene u drugom stanju mogu iskusiti probleme sa varenjem, a primena BioGaia probiotika može ublažiti neželjene simptome.

fold faq

Da li se BioGaia probiotici mogu uzimati istovremeno sa antibioticima?

 • Da. Lečenje antibioticima često za posledicu može da ima dijareju i druge stomačne tegobe. Za vreme terapije antibioticima BioGaia probiotici dovode u red crevnu floru i podstiču njen rast. Jačaju Vaše zdravlje i imunitet..

fold faq

Da li BioGaia ima neželjena dejstva?

 • Studije o bezbednosti obuhvatile su zdravu novorođenčad (uključujući i nedonoščad), malu decu, odrasle, starije osobe, kao i odrasle osobe sa imunodeficijencijom (HIV). U svim studijama se pokazalo da BioGaia probiotici nemaju neželjena dejstva, čak ni kada se uzimaju u znatno većim dozama od onih koje sadrže BioGaia probiotici. Pojedinci su iskusili blago nadimanje prolaznog karaktera.

fold faq

Koja je preporučena doza BioGaia probiotika?

 • Preporučena dnevna doza je 100 miliona aktivnih bakterija Lactobacillus reuteri (108). Ovu dozu sadrži jedna BioGaia probiotska tableta za žvakanje ili pet BioGaia probiotskih kapi.

fold faq

Koliko je vremena potrebno da bi se osetio efekat BioGaia probiotika?

 • U normalnim okolnostima trebalo bi da osetite efekat u roku od nekoliko dana. Iako zdrave osobe možda neće primetiti razliku, osobe sa digestivnim problemima će poboljšanje osetiti već nakon tri do četiri dana. U nekim slučajevima je potrebno više vremena, naročito ukoliko pacijent pije lekove koji utiču na funkciju sistema za varenje

fold faq

U kakvom su obliku dostupni BioGaia probiotici?

 • BioGaia probiotici su dostupni u vidu tableta za žvakanje i u vidu uljane suspenzije (BioGaia probiotske kapi)...
fold faq

Da li se BioGaia probiotske tablete za žvakanje uzimaju sa hranom ili na prazan stomak?

 • Nije važno kada i na koji način uzimate BioGaia probiotike. Mnogo je važnije da se tablete svakodnevno uzimaju.
fold faq

Koliko kalorija sadrže BioGaia probiotske tablete za žvakanje?

 • Jedna tableta sadrži 1,1 kaloriju.